اعتماد به نفس یک نگرش یا نگاه در رابطه با مهارت ها و توانایی های افراد است. این زاویه نگاه از نظر روانشناسان یک تعریف کلی محسوب می شود. برای همین به افراد توصیه می شود که وقتی از اصطلاح اعتماد به نفس استفاده می کنید، زمینه آن را هم مشخص کنید.
این که خودتان را بپذیرید، به خودتان اعتماد کنید و از این اعتماد به حس کنترل دقیق درون خود نزدیک شوید، می تواند از معانی متفاوتی اعتماد به نفس به حساب بیاید.
بعضی وقت ها افراد معنای اعتماد به نفس و عزت نفس را اشتباه می گیرند. باید بگوییم که عزت نفس در واقع نوعی ارزش گذاری برای اعتماد به نفس است. کسی که به توانایی خود باور ندارد، چگونه می تواند ارزشی برای خود قائل شود؟
ما این بار در این بخش سعی داریم در رابطه با چیستی اعتماد به نفس و راه های دستیابی به آن یک بررسی ساده و کلی انجام دهیم. اگر به عنوان یک مرد قصد دارید که تبدیل به یک مرد برتر (آلفا) شوید و اگر به عنوان یک زن، قصد دارید که مبنای ویژگی های مرد خود را درک کنید، همراه ما باشید.
لیست محتوا
اعتماد به نفس چیست؟ ( Self Confidence )
پذیرفتن خود، اعتماد به مهارت های خود، شناخت نقاط قوت و ضعف چه از لحاظ درون و چه بیرون، تمامی این ها می تواند یک تعریف ساده از اعتماد به نفس باشد که مبنای اکثر ویژگی های ما محسوب می شود.
روانشناسان به طور معمول ترجیح می دهند که از اعتماد به نفس در رابطه با یک مهارت استفاده کنند مانند اعتماد به نفس در سخنوری، در دوست یابی، در نوشتن، خواندن و غیره.
در واقع کسی که اعتماد به نفس دارد، می تواند نگاه واقع بینانه از خود داشته باشد. به این معنا که چنین فردی اسیر توهمات خود نیست. او فقط در حد گمان مهارت دوست یابی ندارد، بلکه واقعا دوستان خوبی در کنار خود دارد.
رفتار افراد با اعتماد به نفس
این افراد در اکثر مواقع رفتارهای قاطعی از خود نشان می دهند، این موضوع به قدرت تصمیم گیری و تشخیص آن ها ارتباط دارد. کسی که اعتماد به نفس بالایی دارد، به سادگی نمی شود او را با نقد های احمقانه و سطحی، میخکوب کرد.
در مقابل افراد با اعتماد نفس بالا، افرادی که از سطح پایین اعتماد به خود برخوردار هستند، ممکن است خود را متفاوت نشان دهند اما در حقیقت چنین افراد متظاهری، در تمامی موارد زندگی، منفعل و مطیع رفتار می کنند.
به طور معمول کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند، توانایی اعتماد به دیگران نیز در آن ها بسیار کم است.
احتمالا سوالی پیش بیاید که چگونه اعتماد به نفس واقعی خود را به دست بیاوریم، برای جواب به این سوال به راه حل هایی که در ادامه گفته می شود، توجه کامل کنید.
راه های افزایش اعتماد به نفس
خیلی ها می گویند با شناخت نقاط قوت و تاکید بر آن ها می توان اعتماد به نفس حقیقی را کسب کرد. چنین موضوعی درست است به شرطی که در شناخت نقاط قوت خود مانند یک کودک که از مادر خود تایید می طلبد، نباشید.
بهترین قدم، تصمیم به صداقت با خود است. برای این کار، در ازای هر تلاشی که می کنید خودتان به خودتان پاداش دهید. از ستایش و دوست داشتن خود، هیچ گاه نترسید. اما این ها ابتدای کار است. برای افزایش اعتماد به نفس بهتر است پس از رسیدن به صداقت با خود، راه های زیر را نیز دنبال کنید.
انجام کارهای انجام شدنی
شاید از خودتان بپرسید این چه معنایی دارد؟ مگر می شود کاری که انجام نشدنی است را هم انجام داد؟ جواب ما بله است، اما نه الان، بلکه به زودی. کسی که انتظار دارد یک شبه به معشوق خود برسد یا یک شبه پول دار شود، نه تنها اعتماد به نفسش دروغی است بلکه یک انسان توهم زده هم به حساب می آید.
با کوچک کردن اهداف بزرگ خود، می توانید به شکل ساده ای به خواسته های خود برسید. شناخت جزییات اهداف و پاداش دادن به خودمان بابت انجام شدن آن ها، می تواند یک عامل برای افزایش اعتماد به نفس باشد.
به مرور زمان به نقطه ای می رسید که می توانید با اهداف بزرگ تر و به اصطلاح کار های انجام نشدنی هم مواجه شوید.
دست از کنترل پیشرفت خود برندارید
این هم لابد از آن حرف هاست که در ظاهر عجیب به نظر می رسد. چرا باید پیشرفت را کنترل کنیم؟
در اینجا کنترل به معنای یک نوع نظارت است. شاهد حرکت خود بودن به نسبت دیروز تا ماه بعد، یک عامل برای افزایش اعتماد به نفس است. توجه به جزییات و کارهای کوچک و نظارت به آنها، می تواند سبب رشد درونی و حس اعتماد به خود شود. برای همین لازم است که اهداف خود را، هر چقدر هم کوچک باشد، یادداشت کنید.
شمایی که می خواهید شغل، تحصیلات، سلامت و حتی دوست پیدا کردن خود را ارتقا دهید، ناظر و شاهد بودن یک راه ساده برای رسیدن به باور فردی است.
در کار درست، استخاره نکنید
روانشناسان می گویند هر کاری که فکر می کنید درست است انجام دهید، در این صورت به خود واقعی تان نزدیک تر هستید. ما با این حرف موافق هستیم. به شرطی که در مسیر افزایش اعتماد به نفس از یک سیستم با تصمیم گیری درست پیروی کنید.
منظور ما از پیروی این است که سعی کنید الگوهایی را انتخاب کنید که با یک باد نلرزند و با یک مویز گرم نشوند. اصطلاحا بهترین نسخه خود را پیدا کنید. نسخه ای که خودتان قرار است به آن برسید و بدانید که به غیر از شما، نسخه دیگری از آن نسخه عالی وجود ندارد.
از خودتان بپرسید که آرزو دارید چه کاری را انجام دهید. بدون تعلل آن را انجام دهید. حتی اگر آن کار واقعا سخت باشد. انجام این کار می تواند در وجودتان یک احساس فداکاری نسبت به خود ایجاد کند. این فداکاری در مدت زمان طولانی باعث می شود بیشتر از قبل خودتان را باور داشته باشید.
دوست ترس های خود باشید
خنده دار است اگر بگوییم نترس باشید و شما هم بگویید چشم! پس بهتر است بگوییم با ترس، دوست باشید. زیرا ترس دشمن شما نیست. دشمن شما تصوری است که از ترس های خود دارید، این تصورات هستند که اگر افسارشان را نکشیم ما را فلج می کنند.
تعیین اهداف و رویاهای بزرگ می تواند ترسناک باشد؛. اگر به خودتان باور داشته باشید و اعتماد به نفس درونتان در رابطه با آن هدف و رویا شکل نگرفته باشد، ترس شما را خواهد کشت. مقداری ترس داشتن، طبیعی است. با همین مقدار دوستی کنید.
احساس خستگی بیش از حد، می تواند به علت ترس بیش از حد باشد. این حس شما را ناچار به توقف می کند. ساده بگوییم، هر فرد موفقی در زندگی حداقل یک بار، ترس را تجربه کرده است زیرا او خوب می داند که دوستی با ترس، معنای دیگری دارد که نام آن ریسک پذیری است.
هیچ کاری را نیمه رها نکنید
یکی از دلایلی که افراد به هم احترام می گذارند، به تفاوت بین حرف و عمل آن ها وابسته است، کسی که می گوید قصد دارم فلان کار را کنم، اگر نکند بی اعتبار می شود.
این بی اعتباری عاملی بیرونی است که اعتماد به نفس ما را کاهش می دهد.
پس قبل از آن که ادعایی کنید، به عملی شدنش فکر کنید پس از تصمیم گیری برای انجام آن کار، تعلل نکنید و تا آخرش بروید. عمل کردن، به کلمات ما معنا می بخشد، این معنا در واقع راهی است تا ما به اهداف خود برسیم.
کارهایی را انجام دهید که شما را خوشحال می کند
اعتماد به نفس گاهی ریشه در ساده ترین رفتارهای ما دارد. قدم زدن، راه رفتن، دیدن درختان و هر آن چه که به شما لذت می دهد، می تواند سبب افزایش آن شود، اما چگونه؟
آیا می دانستید درک برخی از زیبایی های دیدنی، شنیدنی و غیره یک مهارت محسوب می شود؟ آیا می دانستید که داشتن مهارت، ارتباطی مستقیم با اعتماد به نفس دارد؟ به مهارت درک زیبایی ها از نگاه درون خود اعتماد کنید.
این نگاه درونی، به تنهایی عاملی است که می تواند ما را با اعتماد به نفس جلوه دهد.
علائم کمبود اعتماد به نفس
در نظر گرفتن عزت نفس پایین به عنوان یک ویژگی و حل آن، کار آسانی است. حتی می توان آن را به عنوان نوعی فروتنی که البته درست هم نیست، معرفی کرد. اما کمبود اعتماد به نفس ماجرای مختص به خود را دارد.
همانطور که به خوبی می دانید، تفاوت بسیاری بین عزت نفس و اعتماد به نفس وجود دارد. اما جالب است بدانید که اثرات کمبود اعتماد به نفس به مراتب مخرب تر هستند. به طور مثال تصور کنید که نشود به راحتی دست خود را سر کلاس درس بالا بگیرید و سوالی را مطرح کنید، یا اینکه به دلیل مشکلات رابطه ای خود، رفتارهای زنانه از خود بروز داده باشید.
شناختن نشانه های اعتماد به نفس پایین، اولین قدم مهم برای بالا بردن اعتماد به نفس است. در حقیقت قبل از آن که به دنبال ارزش وجودی خود باشید، بهتر است اعتماد به نفس خود را کشف کنید. برای شروع به ما اعتماد کنید.
کمبود اعتماد به نفس و اثرات مخرب آن
اغلب احساس هایی مانند بی کفایتی، بی مهری و کافی نبودن، نمونه ای بارز از کمبود اعتماد به نفس در انسان هستند.
افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند، همیشه در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات درونی و فروپاشی های گوناگونی هستند. از همین رو است که بررسی مشکلات اعتماد به نفس بیشتر از شناخت ارزش وجودی اهمیت دارد، زیرا کمبود عزت نفس در ازای عدم شناخت ارزش، می تواند رفتاری فروتنانه را به بار بیاورد.
فروتنی در اینجا در واقع نوعی توهم است که ما را به سبب آن که شجاعت نداریم خودمان را بپذیریم، تسکینی غیر واقعی می دهد. اما در رابطه با اثرات مخرب کمبود اعتماد به نفس می توان به مشکلات شدیدی در قبال سلامتی اشاره کرد. مشکلاتی که روابط شخصی و شغلی ما را تحت تاثیر سوگیری های منفی قرار می دهد.
امروزه دلایلی زیادی از سوی روانشناسان و بیولوژیست ها برای انسان مطرح شده است که عمده ترین آن ها به ژن های ما، نحوه و محل رشد ما و سایر شرایط زندگی اشاره می کند.
با این حال باید مشکلات برآمده از اعتماد به نفس پایین را مرتبط با وضعیت روانی نامتعادل تعریف کرد. صدای درونی ما، افکار ذهن ما، منابع یا من هایی هستند که می توانند به طور دائم، کافی نبودن را به ما متذکر شوند. در واقع بیشتر این تذکرها، جنبه غیر منطقی دارند.
بر اساس نظر روانشناسان حتی اگر شواهدی مبنی بر عدم وجود صداهای درونی در ما وجود داشته باشد، تفکر منفی چیزی است که به راحتی می تواند، موجب کم ارزش جلوه دادن ما شود.
نشانه های اعتماد به نفس پایین
علائم مختلفی برای کمبود اعتماد به نفس وجود دارد که این علائم را می توان به شکل اثر یا نشانه در درون یا بیرون بررسی کرد. این علائم در ادامه شرح داده خواهد شد.
حساسیت به انتقاد
کسی که دارای اعتماد به نفس پایین است، در بیشتر مواقع ممکن است نسبت به انتقاد حساس باشد. فرقی نمی کند که این انتقاد از سوی دیگران است یا آن که خودش دست به انتقاد کردن خود زده است.
در واقع انتقاد مسئله ای است که به عنوان تقویت کننده نقایص و تایید عدم توانایی، در افراد با اعتماد به نفس پایین وجود دارد.
کناره گیری اجتماعی
نپذیرفتن دعوت نامه ها برای رفتن به مهمانی یا جشن، لغو برنامه های تفریحی، کاری و غیره در لحظه آخر و به طور کلی هرگونه عدم تمایل برای حضور در کنار دیگران، نشان از کمبود اعتماد به نفس است.
در برخی موارد حتی ممکن است افراد تمایلی به برقراری مکالمه عادی یا صحبت در رابطه با زندگی خود نداشته باشند که این موضوع را باید در رابطه با افسردگی و اضطراب ناشی از تجربه های گذشته، توجیه کرد.
خصومت
پرخاشگری نسبت به دیگران و تنبیه آن ها، نمونه ای از مکانیسم دفاعی است که فرد دارای اعتماد به نفس پایین از خود بروز می دهد.
رفتار پرخاشگرایانه گاهی به شکل یک سری از پیش بینی های احتمالی در ذهن که مبادا فردی شروع به انتقاد کند، رخ می دهد. این رفتار به طور مکمل می تواند ترکیبی از کمبود اعتماد به نفس و کمبود عزت نفس باشد.
مشغله بیش از حد در مقابل مشکلات شخصی
هدر رفتن زمان به سبب نگرانی برای حل مسائل شخصی در افراد با اعتماد به نفس پایین، بسیار رایج است.
حتی ممکن است کسی که دچار کمبود اعتماد به نفس است، زمان های زیادی را برای همدردی و حل مشکلات شخص دیگری صرف کند. این نوع هدر دادن زمان نیز نوعی واکنش دفاعی برای فرار از کمبود های درونی فرد داری کمبود اعتماد به نفس است.
علائم جسمی کمبود اعتماد به نفس
علائم جسمی در اعتماد به نفس پایین می تواند ریشه در بازتاب رفتارهای خصومت گونه، حساسیت به انتقاد و کناره گیری اجتماعی داشته باشد. در واقع علت اصلی وجود علائم جسمی می تواند در مشغله های بیش از حد برای حل مشکلات شخصی ریشه داشته باشد.
کمبود اعتماد به نفس به مرور زمان مشکلات روحی شدید و در نتیجه اضطراب و کنش های جسمی فراوانی می آفریند. یکی از علائم جسمی، بی اشتهایی افراطی است.
همچنین می توان پر اشتهایی افراطی در مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر را مرتبط با علائم جسمی اعتماد به نفس پایین معرفی کرد.
اعتماد به نفس و عزت نفس
باید بدانید که کمبود اعتماد به نفس در حقیقت عدم اعتماد به من های درونی یا مهارت هایی است که ممکن است در ما سرکوب شده یا رشد نکرده باشند.
البته که موضوع داشتن یا نداشتن اعتماد به مهارت ها و من های درونی، در قالب دیگری چون عزت نفس در ما وجود دارد که این موضوع در واقع ارزشمندی آن مهارت ها و من ها را مورد بررسی قرار می دهد.
علاوه بر موضوع این بخش، پیش تر در مقاله اعتماد به نفس چیست، صحبت هایی در رابطه با عزت نفس و تفاوت آن با اعتماد به نفس شده است. شما به عنوان خواننده این مطالب، می توانید برای دستیابی به مطالعات بیشتر به مطلب های اعتماد به نفس و راه های افزایش آن نیز مراجعه کنید.
همچنین گفتن نظرات تان در رابطه با مطلب این بخش می تواند به ما در تشریح بیشتر این مطالب کمک کند. اگر نظری دارید و از گفتن آن ممانعت می کنید، احتمالا باید کمبود اعتماد به نفس را جدی بگیرید!
سخن پایانی
باید بگوییم که گفتن از اعتماد به نفس در این بخش، بیشتر از آن که جنبه ای برای شناخت مهارت های فوق حرفه ای داشته باشد، یک نگاه کلی به معنا و راه های کسب آن است. در حقیقت کسانی می توانند اعتماد به نفس بالایی کسب کنند که در وهله اول بتوانند با خود صادق باشند. اگر زنی هستید که در شناخت و پذیرفتن مرد خود، کوتاهی کرده اید، این موضوع می تواند مشکلی در رابطه و حتی کاهش آن در شما ایجاد کند.
همچنین در مسیر صداقت برای رسیدن به اعتماد به نفس بالا در مردان، اولین قدم باز همان صداقت است. باید نقص های خود را بپذیرید و برای رفع آن ها بکوشید.
دوره آموزشی جذابیت مردانه یک راه حل مناسب و دقیق برای شناخت اصولی اعتماد به نفس و افزایش آن محسوب می شود. باید بدانید که رسیدن به موفقیت و اعتماد به نفس بدون شناخت خود، بسیار سخت و غیر ممکن است. ما برای ممکن شدن این موهبت در کنار شما هستیم.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام یعنی اگه کارها رو نیمه تموم بذاریم اعتماد به نفسمون پایین میاد؟؟
سلام
بله اگه عادت دارید که کارهاتون رو وسط راه، ناتموم بذارید به مرور زمان اعتماد به نفستون پایین میاد چون باور میکنید که نمیتونید کاری رو به سرانجام برسونید.